Ανεβάζει στροφές ο μεταλλουργικός κλάδος

Διαβάστε ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τη ζήτηση για μεταλλουργικά προϊόντα εντός και εκτός Ελλάδας. Πώς ξεκίνησε η φετινή χρονιά και τι αναμένεται στη συνέχεια για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Του δημοσιογράφου Στέφανου Κοτζαμάνη
πηγή: www.euro2day.gr

Η ανάκαμψη της ζήτησης στις διεθνείς αγορές που παρατηρείται από το φθινόπωρο του 2020, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της τιμής του χάλυβα, την οικονομική στροφή προς τις πράσινες επενδύσεις αλλά και την εισροή κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα έχουν ήδη διαμορφώσει θετικές προσδοκίες για την επόμενη μέρα του εγχώριου μεταλλουργικού κλάδου.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι από το δεύτερο περσινό εξάμηνο παρατηρείται σημαντικότατη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε πολλούς κλάδους (της ευρωπαϊκής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένης), καθώς ξεκίνησαν εκ νέου projects που είχαν διακοπεί στο πρώτο μισό του 2020, λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών προκειμένου να τονώσουν τις οικονομίες τους, προχωρούν σε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων με ισχυρό οικονομικό πολλαπλασιαστή. Πέραν αυτού, ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει και νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθει σύντομα να προστεθεί στα υπόλοιπα επενδυτικά προγράμματα.

«Απλά και μόνο η προσμονή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης έχει αρχίσει να ανεβάζει τη ζήτηση στην Ελλάδα και αυτό γιατί αρκετές εταιρείες επενδύουν από τώρα, ώστε να είναι έτοιμες να διεκδικήσουν κομμάτι της πίτας που θα προκύψει από τα κονδύλια του Ταμείου, αλλά και από την υλοποίηση μεγάλων projects όπως το Ελληνικό. Βλέπουμε λοιπόν κάποιους να επενδύουν από τώρα ενόψει μιας οικονομικής τόνωσης που αναμένεται να προκύψει στο μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, ένας άλλος παράγοντας αισιοδοξίας για τον μεταλλουργικό κλάδο είναι το μπαράζ των πράσινων επενδύσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται παγκοσμίως, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τα δίκτυα διανομής, τις υποδομές και το λανσάρισμα προϊόντων που απαιτούν λιγότερη ενέργεια και εκπέμπουν μειωμένους ρύπους, αναμένεται να προσελκύσουν πολύ σημαντικές επενδύσεις κατά τα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που αναμφίβολα θα προκαλέσει ζήτηση και για τον μεταλλουργικό κλάδο.

Τέλος, οφέλη προσδοκούν οι μεταλλουργικές και από το μέτωπο της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας καθώς η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να εντείνεται, η οποία ενισχύεται και από τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», από το περιβάλλον των μηδενικών τραπεζικών επιτοκίων, αλλά και από τη στροφή προς τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων (logistics).