Νέα

Βιομηχανίες στη μάχη κατά της COVID-19

Μαζί με αυτοκίνητα παράγουν μάσκες, αναπνευστήρες, οξύμετρα κ.ά.

Ο καθηγητής Κώστας Χαριτίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοϋλικών και Νανοτεχνολογίας του ΕΜΠ, μαζί με τους συνεργάτες του, συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο imPURE σχετικά με τις αλλαγές στις γραμμές παραγωγής των βιομηχανιών, ώστε να παράγουν προϊόντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Της Τασούλας Καραϊσκάκη.

Η Ferrari και η Seat δεν παράγουν μόνο αυτοκίνητα αλλά και ιατρικά αναλώσιμα συνδράμοντας στη μάχη κατά της COVID-19. Μέσα σε λίγες ημέρες προσάρμοσαν τη γραμμή παραγωγής τους και αντί για μέρη αυτοκινήτων κατασκευάζουν αναπνευστήρες, μάσκες, οξύμετρα…

Το δυσκίνητο θηρίο, η βαριά ευρωπαϊκή βιομηχανία, κινήθηκε, όπως σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Κώστας Χαριτίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοϋλικών και Νανοτεχνολογίας του ΕΜΠ, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο imPURE σχετικά με τις αλλαγές στις γραμμές παραγωγής, που θα δώσουν στις βιομηχανίες τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται ταχύτατα σε μη προβλέψιμες αναδυόμενες καταστάσεις.

«Εχει μεγάλη σημασία το πόσο άμεσα και αποτελεσματικά μπορεί να προσαρμοστεί μια βιομηχανία σε καινούργια παγκόσμια δεδομένα, όπως η πανδημία της COVID-19, η οποία δημιουργεί συνεχείς προκλήσεις αναφορικά με τη δυνατότητα ανταπόκρισης οργανισμών και εταιρειών σε έκτακτες καταστάσεις. Παραδείγματα εταιρειών που προσάρμοσαν τη γραμμή παραγωγής τους υπάρχουν αρκετά στον παγκόσμιο χάρτη. Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen κατάφερε μέσα σε μία μόλις εβδομάδα να προσαρμόσει τμήμα της γραμμής παραγωγής της, ώστε να κατασκευάσει ιατρικούς αναπνευστήρες. Μάλιστα, η ίδια η εταιρεία ανέλαβε τον ποιοτικό έλεγχό τους. Μάσκες και ιατρικός εξοπλισμός κατασκευάζονται και από τη FIAT στην Ιταλία, όπου σχεδόν όλη η βιομηχανία προσαρμόστηκε για να συνεισφέρει στη μαζική παραγωγή ιατρικών αναλώσιμων. Στο πλαίσιο του imPURE, αρκετές εταιρείες θα διαμορφώσουν τις γραμμές παραγωγής τους. Η ELVEZ (Σλοβενία), που παράγει εξειδικευμένα προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας, θα παρασκευάσει εξαρτήματα ιατρικών αναπνευστήρων. Η PRODUCTA (Ιταλία) θα χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνολογίες για την κατασκευή (πλαστικών) τμημάτων μασκών. Στα επόμενα χρόνια η ανάγκη για ευέλικτες και ευπροσάρμοστες γραμμές παραγωγής θα γίνει ακόμα πιο πιεστική. Καταλυτικός παράγοντας είναι ο εξαρχής ευέλικτος σχεδιασμός τους», εξηγεί ο κ. Χαριτίδης.

Ομως, το imPURE, το οποίο χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετέχουν τέσσερις βιομηχανίες, πέντε ερευνητικά ιδρύματα, εννέα ελληνικές και ξένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα ελληνικό νοσοκομείο, το «Σωτηρία», δεν προσφέρει μόνο τεχνογνωσία για την τροποποίηση των γραμμών παραγωγής. Προετοιμάζει και τη μαζική παραγωγή συγκεκριμένων, πολύ κρίσιμων αναλώσιμων ιατρικών υλικών. Με τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής (η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μία από αυτές), έχει αναλάβει τη δημιουργία τόσο καλουπιών για την κατασκευή ακόμη πιο προηγμένου ιατρικού εξοπλισμού όσο και συγκεκριμένων εξαρτημάτων (μάσκες, αναπνευστήρες, οξύμετρα). Εξειδικευμένες στις τεχνολογίες αυτές είναι δύο από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της κοινοπραξίας με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Η Conify εξειδικεύεται στην παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, ενώ η BioG3D αναπτύσσει έξυπνα εξατομικευμένα προϊόντα μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Το σημείο-κλειδί

«Η προσαρμογή μιας βιομηχανικής γραμμής παραγωγής σε καινούργιες κατασκευαστικές απαιτήσεις είναι μέχρι σήμερα μια πολύ χρονοβόρος και κοστοβόρος διαδικασία. Η βιομηχανία είναι πολύ δυσκίνητη. Αντίθετα, οι τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής, οι οποίες είναι σχεδιαστικά ευέλικτες, μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα πρωτότυπα αντικείμενα, όταν λάβει χώρα μια βίαιη αλλαγή. Αν υπάρξουν λάθη στα πρωτότυπα, αυτά εντοπίζονται άμεσα, γίνονται γρήγορα οι κατάλληλες διορθώσεις και τα προϊόντα εισάγονται ταχύτατα στη γραμμή μαζικής παραγωγής. Σημείο-κλειδί αποτελεί η ευχέρεια με την οποία οι ήδη ανεπτυγμένες τεχνολογίες μπορούν να επαναπροσδιορίσουν –προσωρινά– τον στόχο τους», εξηγεί ο κ. Χαριτίδης.

«Για παράδειγμα, στο ΕΜΠ οι εν λόγω τεχνολογίες χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή εξαρτημάτων για ερευνητικές εφαρμογές. Με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, έγινε άμεσα, μέσα σε δύο βράδια, η μετάβαση στην παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, με βάση τα σχέδια που μας δίνονταν. Δεν χρειαζόμασταν παρά ένα εγκεκριμένο σχέδιο, με το οποίο τροφοδοτούσαμε τη μηχανή». Διέθεταν ήδη τις καινοτόμες τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής (3D printing) και μια μεγάλη γκάμα προηγμένων πλαστικών, σύνθετων και πολυμερικών υλικών, ώστε να επιλέξουν το πλέον κατάλληλο. Ετσι κατάφεραν να συνεισφέρουν άμεσα, κατασκευάζοντας προσωπίδες και προστατευτικό εξοπλισμό για νοσοκομεία και υπηρεσίες. «Με την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορείς να κατασκευάσεις τα πάντα, π.χ. κοίλα αντικείμενα, εξαρτήματα με οπές, που είναι δύσκολο να κατασκευαστούν γρήγορα με τις συμβατικές τεχνικές. Επιπλέον, εξοικονομείς σημαντική ποσότητα πρώτης ύλης».

Και προχωρούν βελτιώνοντας τα παραγόμενα προϊόντα. «Χρησιμοποιούμε τα παλιά καλούπια έγχυσης για να φτιάξουμε νέα προηγμένα αρθρωτά καλούπια. Εξελίσσουμε τα παλιά σχέδια σε νέα, προσαρμόζουμε τους αυτοματισμούς σε καινούργιες ιδέες και τεχνολογίες παραγωγής. Για παράδειγμα, οι αναπνευστήρες που κατασκευάζουμε στο πλαίσιο του imPURE, θα λειτουργούν πολύ καλύτερα από τους υπάρχοντες. Οι χειρουργικές μάσκες είναι πολύ πιο προηγμένες από εκείνες που κυκλοφορούν, από υλικά που απομονώνουν τον ιό», αναφέρει ο κ. Χαριτίδης. «Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό· κοστίζει χρόνο και πολύτιμους πόρους. Χρειάζεται μόνο σχεδιασμός, με βάση τον οποίο θα μπορούν να επαναπροσδιορίζονται οι εκάστοτε τεχνολογίες, προκειμένου να καλύψουν άμεσα τις εθνικές (και όχι μόνο) ανάγκες, μόλις αυτές εμφανιστούν», καταλήγει ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία άντλησε 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19, διαθέτοντας το μεγαλύτερο μέρος από τους πόρους αυτούς στην παρασκευή εμβολίου και νέων φαρμάκων, μόλις πρόσφατα έκρινε ότι είναι εξίσου αναγκαία η χρηματοδότηση της δυνατότητας προσαρμογής της βιομηχανικής παραγωγής σε κρίσεις. Το imPURE είναι ένα από τα τέσσερα έργα προς αυτήν την κατεύθυνση, που έχουν μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί.

Πηγή: www.kathimerini.gr


 

Ξεκινούν οι πρώτες βιομηχανικές εφαρμογές 5G και στην Ελλάδα!

Του δημοσιογράφου Κώστα Κετσιετζή

Καθώς μπαίνουμε στην εποχή του 5G οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ετοιμάζουν τα πρώτα έργα που αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων δικτύων κινητής σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως η μεταποίηση.

Στο επίκεντρο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης πρόκειται να βρεθούν τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής, τα οποία μέσω του πολύ χαμηλού χρόνου απόκρισης (latency) και της μεγάλης χωρητικότητας που προσφέρει το 5G μπορούν να οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών ενός εργοστασίου.

Θεωρητικά οι δυνατότητες των αυτοματοποιημένων εργοστασίων, μπορούν να οδηγήσουν σε μια τελείως διαφορετική εποχή για την βιομηχανική παραγωγή. Από εργοστάσια με ρομπότ τα οποία συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους, έως και αυτόματη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από χιλιάδες αισθητήρες που δημιουργούν αυτό που αποκαλούμε το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT).

Ήδη, μεγάλοι εγχώριοι βιομηχανικοί όμιλοι εξετάζουν με προσοχή τις δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα δίκτυα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον ένας διαγωνισμός για την δημιουργία ιδιωτικού δικτύου 5G σε βιομηχανική επιχείρηση εγκατεστημένη στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι που σε συνεργασία με εταιρείες πληροφορικής και ρομποτικής θα κληθούν να υλοποιήσουν τις νέες εφαρμογές προχωρούν στην υλοποίηση των πρώτων μεγάλων έργων, τα οποία θα λειτουργήσουν και ως παραδείγματα προς μίμηση.

Το πρώτο campusnetwork

Μια «πρώτη γεύση” των δυνατοτήτων των ιδιωτικών δικτύων έδωσε πρόσφατα η Cosmote παρουσιάζοντας το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα με υποδομή κινητής τηλεφωνίας. Το έργο εφαρμόστηκε σε συνεργασία με την Ericsson στο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι.

Στο δίκτυο αυτό είναι συνδεδεμένα τα ρομποτικά μηχανήματα της Gizelis Robotics, όσο και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC. Με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics), συλλέγονται και αξιοποιούνται κρίσιμα δεδομένα που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τη Cosmote, το μέλλον των campus networks είναι το 5G, καθώς με σχεδόν μηδενική χρονοκαθυστέρηση και πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών σε βιομηχανικό περιβάλλον, προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας αλλά και του συνόλου των δραστηριοτήτων μιας εταιρείας.

Συνεργατική Ρομποτική

Μόλις χθες, η Wind Ελλάς ανακοίνωσε της συνεργασία της με την την Myrmex Inc. (Material Handling Robotics) για την επόμενη γενιά δικτύων 5G Stand Alone (5GSA) για εφαρμογές ρομποτικής.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, η τεχνολογία 5GSA είναι απαραίτητη για την παροχή του υψηλού εύρους ζώνης, της χαμηλής απόκρισης (latency) και της υψηλής αξιοπιστίας, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία σε τομείς της Βιομηχανίας 4.0, τομείς που τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το επόμενο διάστημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργασίας τα δίκτυα 5GSA δημιουργούν τις δικτυακές υποδομές ώστε να γίνει η μετάβαση από την προηγμένη εφαρμογή ρομποτικής που εφαρμόζεται σήμερα με το υπάρχον δίκτυο κινητής, στην συνεργατική ρομποτική που ονομάζεται Cobots ή αλλιώς Collaborate robots .

Τα Cobots έχουν την δυνατότητα να εκτελούν με ακρίβεια και ταχύτητα απλές αλλά και σύνθετες εργασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και των logistics.

Εφαρμογές ΙοΤ

Η Vodafone δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εφαρμογές ΙοΤ που οδηγούν όχι μόνο σε «έξυπνα” εργοστάσια, αλλά και σε «έξυπνες” πόλεις. Μάλιστα ο όμιλος της Vodafone επέλεξε την Ελλάδα για την δημιουργία ενός από Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, που θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα η Vodafone Innovus αναλαμβάνει την ανάπτυξη της ΙοΤ λύσης Vodafone Remote healthcare, μίας προηγμένης διασυνδεδεμένης υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό από απόσταση.

Σε ομιλικό επίπεδο η Vodafone έχει ήδη δημιουργήσει 5G ιδιωτικό δίκτυο στη τεχνική βάση της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, ενώ δημιουργεί και δίκτυο 5G ready στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σε συνεργασία με τη Nokia. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται και για τη χώρα μας.

Πηγή: capital.gr


 

Η βιομηχανία αλλάζει εποχή !

Η τεχνολογία του συνδεδεμένου αυτοματισμού διαμορφώνει νέα δεδομένα.

Η νέα βιομηχανική επανάσταση με βασικό πρωταγωνιστή τις νέες τεχνολογίες και τον βιομηχανικό αυτοματισμό είναι εδώ. Η αυτοματοποίηση διαδικασιών  αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στον τρόπο που επηρεάζεται η βιομηχανική παραγωγή στην καθημερινότητά της. Ως εκ τούτου ,οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις κοπής και επεξεργασίας μετάλλου, ακολουθούν τους ρυθμούς που επιτάσσει η νέα εποχή,  και εκμεταλλεύονται τις καινοτόμες δυνατότητες που τους προσφέρει ο «νέος» βιομηχανικός αυτοματισμός, καθώς πρόκειται για την πύλη εισόδου στην νέα βιομηχανική επανάσταση.

Ο νέος όρος που εισάγεται στη ζωή των βιομηχανικών επιχειρήσεων είναι ο «συνδεδεμένος αυτοματισμός» (Connected Automation) ως εξέλιξη του βιομηχανικού αυτοματισμού. Με τον όρο αυτό προσδιορίζεται η μετεξέλιξη του βιομηχανικού αυτοματισμού που επιτρέπει στα μηχανήματα, στις ψηφιακές εφαρμογές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό να συνδέονται και  να επικοινωνούν μεταξύ τους λειτουργώντας ως ενιαίο σύνολο.

Ο συγχρονισμός και η επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων μέσω του συνδεδεμένου αυτοματισμού μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να βελτιώσει και να απλοποιήσει τις διαδικασίες, εξοικονομώντας για τις επιχειρήσεις περισσότερο χρόνο παραγωγής και αύξηση κερδών. Φυσικά για τα βέλτιστα αποτελέσματα η διασύνδεση δεν θα πρέπει να μείνει μόνο στο πλαίσιο της παραγωγής, χρειάζεται και περαιτέρω διασύνδεση της παραγωγής με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά συστήματα, όπως οι πωλήσεις, οι αποθήκες, το λογιστήριο κ.ο.κ. τα οποία έχουν τα τελευταία χρόνια ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το Connected Automation είναι κατάλληλο να εφαρμοσθεί σε κάθε παραγωγική διαδικασία που συνδυάζει μηχανήματα, ψηφιακά συστήματα και ανθρώπινο δυναμικό. Παραδείγματα αποτελούν επιχειρήσεις κοπής και επεξεργασίας μετάλλου, βιομηχανικές επιχειρήσεις, εταιρίες αποθήκευσης κα

H Έκθεση METAL MACHINERY η επαγγελματική έκθεση για τα μηχανήματα και τις τεχνολογίες επεξεργασίας μετάλλου, το βιομηχανικό εξοπλισμό και τη βιομηχανική υπεργολαβία, επανέρχεται με αυξημένη δυναμική για τη βιομηχανία, από τις 5 έως τις 7 Νοέμβριου 2021 ανοίγοντας τις πύλες της για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, στο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Για 3 μέρες η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο για ολόκληρη την τεχνολογική αλυσίδα της επεξεργασίας μετάλλου, της βιομηχανικής παραγωγής και της βιομηχανικής υπεργολαβίας, αναδεικνύοντας τον σύγχρονο εξοπλισμό και όλες τις τελευταίες εξελίξεις και καινοτομίες για τον κλάδο.

Editor: Metal Machinery press news.

Πηγή : Ευάγγελος Α. Θεοδώρου, Ph.D. (Cambridge) Πρόεδρος THEODOROU GROUP

Περιοδικό Plant