Βιομηχανική υπεργολαβία: Πως μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά ισχυρή βιομηχανία
Του δημοσιογράφου Χάρη Φλουδόπουλου
Όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες μελέτες του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ, η ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αποτελεί μονόδρομο στην προσπάθεια για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Ακόμη και πριν την κρίση ωστόσο, η συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ υπολειπόταν. Συγκεκριμένα ενώ το μερίδιο της βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία κυμαίνεται στο 14,8% στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται μόλις στο 9,6% του ΑΕΠ. Παρά τα προβλήματα της πολυετούς κρίσης, ωστόσο, η μεταποίηση παραμένει σημαντική για την ελληνική οικονομία. Η συμμετοχή της στις εξαγωγές προϊόντων φτάνει το 85%, με πάνω από 220 εξαγωγικούς προορισμούς και 12% βελτίωση το 2018. Παράλληλα ο κλάδος της βιομηχανίας αναβαθμίζεται με πάνω από €26 δισ. επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν ακόμα και μέσα στην κρίση, με τις επενδύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού να αυξάνονται κατά 16% το 2018.
Καθώς λοιπόν η ελληνική οικονομία εξέρχεται από το τούνελ της πολυετούς κρίσης, το ερώτημα είναι πως μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεισφορά της βιομηχανίας στην οικονομία, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών.
Ένας τρόπος ουσιαστικής ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας είναι η δημιουργία δικτύων συνεργασίας με μεγάλες παραγωγικές μονάδες είτε εγχώριες είτε βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του μηχανισμού της υπεργολαβίας (subcontracting). Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόν, ο εργολάβος (μια μεγάλη βιομηχανία είτε της Ελλάδος είτε άλλης βιομηχανικής χώρας όπως η Γερμανία) δίνει στον υπεργολάβο (μια ελληνική εταιρία παραγωγής π.χ. προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού) την παραγωγή: α) είτε ενός μέρους της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος που παράγει β) είτε κάποιων ανταλλακτικών, που ακολούθως θα ενσωματωθούν στο τελικό προϊόν του εργολάβου. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις βιομηχανικής υπεργολαβίας είναι κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν προϊόντα με βάση οδηγίες και σχέδια του βιομηχανικού εντολέα τους, προκειμένου αυτός να τα ενσωματώσει στο τελικό προϊόν του.
Αξίζει να τονιστεί ότι η βιομηχανική υπεργολαβία, αποτελεί ένα θεσμό ευρύτατα διαδεδομένο στην Ευρώπη καθώς αποτελεί το 60 έως και το 70% της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής. Αντίθετα στη χώρα μας εμφανίζει σημαντική υστέρηση αντιπροσωπεύοντας μονοψήφιο ποσοστό της βιομηχανικής παραγωγής.
Ο τομέας της βιομηχανικής υπεργολαβίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Metal Machinery, της μεγάλης κλαδικής έκθεσης μηχανημάτων και τεχνολογιών επεξεργασίας μετάλλου και βιομηχανικού εξοπλισμού, που επαναφέρει τη βιομηχανία στο επίκεντρο. Η έκθεση διοργανώνεται από τις εταιρείες ROTA ΑΕ και TEXPO AE και θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, στο υπερσύγχρονο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.